Flan coco caramel à tomber par terre

Flan coco caramel à tomber par terre

Flan coco caramel à tomber par terre

Un dessert exotique qui ne demande que quelques minutes de préparation, vous ne pouvez pas passer votre tour.

La recette m’a été donnée par une amie antillaise de ma femme. A mon habitude, je n’ai pas pu m’empêcher d’ajouter mon grain de sel. La texture était certes parfaite mais j’ai voulu la rendre plus souple et tremblotante. Pour moi, la texture doit être identique à celle du flan avec le fondant en plus.

Avec cette recette, pas de prise de tête, vous mélanger tous les ingrédients ensemble et lors de la cuisson il se forme deux couches distinctes. Une base biscuit moelleux à la noix de coco et un flan fondant et généreux au bon goût de vanille et de caramel.

Pour cuire le flan coco, j’utilise un moule en aluminium. Depuis quelques temps, un débat s’est ouvert sur la potentielle dangerosité de ce produit. Selon les données de l’Autorité Européenne pour la Sécurité des Aliments, les aliments qui entrent en contact avec du papier ou des récipients aluminium, peuvent contenir de petites traces de ce métal. Cependant, tous ces sujets ont été débattus et ils manquent pour le moment de preuves scientifiques pour être avérés. Personnellement, je pense qu’utiliser un moule en aluminium une fois de temps en temps ne peut pas être plus dangereux que tous les composés chimiques (pour ne pas dire toxiques) que nous ingérons quotidiennement. Sans compter que la majorité des études utilisées pour la santé pour autoriser ou non un pesticide émane de l’industrie agrochimique.

Il faut compter environ 10 minutes de préparation et 45 minutes de cuisson pour réaliser ce flan.

Ustensiles nécessaires pour la recette :
→ 1 grand bol pâtissier
→ 1 fouet
→ 1 moule à cake (j’utilise une barquette aluminium de 1 litre)
→ 1 plat pyrex (pour la cuisson au bain marie)
Ingrédients pour un moule de contenance 1L :
→ 80g de noix de coco râpé
→ 3 œufs à température ambiante
→ 200g de crème fleurette 30% MG
→ 200g de lait de coco
→ 400g de lait concentré sucré
→ 1 CAS de rhum ambré
→ 2 CAC de vanille liquide
→ 4 CAS de caramel (la recette est ici)

Etapes de préparation :
Avant de commencer, lisez toutes les étapes au moins une fois et préparer tous vos ingrédients.

Préchauffez le four à 220°C chaleur tournante.
Dans un grand bol pâtissier, commencez par verser le lait concentré sucré (400g), le lait coco (200g) et la crème fleurette (200g). Mélanger intimement au fouet.

Flan coco Karimton

Dans un bol pâtissier, battre les œufs (3) puis les ajouter à la préparation. Fouetter énergiquement.

Flan coco Karimton

Ajouter la noix de coco râpée (80g). Mélanger intimement.

Flan coco Karimton

Verser 4 CAS de caramel dans le fond puis verser la préparation dans le moule à cake.
Poser le moule dans le plat pyrex et ajouter environ 2 centimètres d’eau. Cela est suffisant pour une cuisson au bain maire.

Flan coco au caramel beurre salé

Enfourner pour 45 minutes. Si vous trouvez que la flan brunit de trop, poser une feuille en aluminium par dessus pour stopper la coloration.
Laisser refroidir une nuit complète au frais avant de démouler.

Flan coco au caramel beurre salé

Démouler et servir en tranche généreuse.

Flan coco caramel Karimton

Informations utiles :
→ Vous pouvez remplacer la crème fleurette par du lait demi-écrémé.
→ Si vous utilisez un moule traditionnel, attendez également une nuit entière avant de démouler le flan coco.
→ Vous pouvez réaliser des parts individuelles. Pour cela, prenez des moules pour flan aux œufs.
→ Respectez la quantité de noix de coco râpé pour préserver l’équilibre entre les deux couches.
→ Utilisez de la noix de coco fraiche, c’est encore meilleur.
→ Le caramel n’est pas obligatoire. Vous pouvez en ajouter lors du service.
→ Vous pouvez conserver le flan coco au frais pendant plusieurs jours sous film alimentaire. Le sortir au moins 15 minutes avant de le servir.

Prenez le temps de cuisiner et surtout, faites-vous plaisir …

212 réflexions sur « Flan coco caramel à tomber par terre »

  1. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

  2. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal web-site.

  3. You’re so interesting! I don’t suppose I’ve truly read a single
    thing like that before. So great to discover somebody with a few genuine thoughts on this issue.
    Seriously.. thank you for starting this up. This
    web site is one thing that is needed on the internet, someone with a
    bit of originality!

  4. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

  5. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  6. I truly wanted to compose a quick comment in order to thank you for those fantastic recommendations you are writing at this site. My time intensive internet investigation has at the end of the day been honored with professional details to go over with my relatives. I ‘d declare that most of us site visitors are truly lucky to exist in a wonderful network with so many brilliant professionals with insightful opinions. I feel extremely happy to have come across the web page and look forward to so many more excellent times reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

  7. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just could not come across. What a perfect website.

  8. Thank you a lot for giving everyone a very memorable chance to discover important secrets from this site. It can be very nice and packed with a good time for me personally and my office fellow workers to visit the blog more than 3 times every week to read through the latest guidance you have got. And definitely, I am just always happy concerning the dazzling ideas served by you. Certain 4 points on this page are completely the best we have all had.

  9. You can certainly see your expertise within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always go after your heart. « We are near waking when we dream we are dreaming. » by Friedrich von Hardenberg Novalis.

  10. What i do not understood is in fact how you are no longer actually a lot more neatly-favored than you might be right now. You’re very intelligent. You know therefore significantly in relation to this subject, produced me in my opinion consider it from a lot of numerous angles. Its like men and women are not involved except it is something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs excellent. At all times care for it up!

  11. Thanks for your whole hard work on this website. Kim enjoys engaging in research and it is obvious why. Almost all learn all relating to the powerful medium you convey priceless guides through the website and even attract contribution from some other people on that subject matter plus our favorite girl is undoubtedly starting to learn so much. Enjoy the remaining portion of the year. Your performing a dazzling job.

  12. My wife and i were quite comfortable that Edward could do his basic research from your ideas he received in your web page. It’s not at all simplistic to simply always be giving for free guides which others might have been making money from. We already know we now have the website owner to thank for that. The specific explanations you made, the straightforward site menu, the relationships you will help to foster – it is all unbelievable, and it’s leading our son and us understand this theme is entertaining, and that’s very essential. Thank you for the whole thing!

  13. Whats up very nice website!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m satisfied to search out a lot of useful information right here in the put up, we need work out extra strategies on this regard, thank you for sharing.

  14. I intended to write you that tiny observation to be able to thank you very much once again for your extraordinary principles you have featured on this website. It was seriously open-handed with you to give unreservedly what some people could have supplied for an e-book in order to make some money for themselves, especially considering the fact that you might have tried it if you wanted. These things also worked as the fantastic way to recognize that other people have the identical passion just as my own to see lots more with respect to this problem. I am sure there are lots of more fun opportunities ahead for individuals who looked over your website.

Laisser un commentaire

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.